четвртак, 6. август 2020.

Zelena patrola upozorava - OPASAN OTPAD IZ MAKEDONIJE ZAVRŠIO U SRBIJI (KRUŠEVCU)

OPASAN OTPAD IZ MAKEDONIJE ZAVRŠIO U SRBIJI (KRUŠEVCU)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jučerašnja nesreća u glavnom gradu Libana, Bejrutu, uznemirila je ceo svet. Razarajuća eksplozija uništila je veći dio luke i okolnih zgrada. U eksploziji je poginulo najmanje 100 ljudi, a više od 4000 je povređeno. Nekoliko sati nakon eksplozije, vozila hitne pomoći su još uvek evakuisale povređene, dok su vojni helikopteri pokušavali da ugase požar koji luči u luci.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Donedavno je postojalo slično skladište s opasnim i eksplozivnim materijama samo nekoliko kilometara od Skoplja.

Na imanju kompanije Makpetrol između naselja Dame Gruev i Novo Selo do pre samo godinu dana je bilo smešteno nekoliko tona zastarelog raketnog goriva za rakete iz tuče u vlasništvu AD "Teas-Temko".

Velika količina opasnih i eksplozivnih materija nekoliko godina bila je jedno od najvećih žarišta zagađenja za životnu sredinu, ali i za bezbednost i zdravlje građana, posebno ako se zna da je raketno gorivo zapaljivo i njegova količina je dovoljno velika da izazove sličnu nesreću kao u Bejrut.

U novembru prošle godine, Vlada je putem Generalnog sekretarijata uspela da ukloni ovo štetno gorivo iz okoline Skoplja.

„Generalni sekretarijat je, na osnovu zaključka vlade, na osnovu sporazuma sa jedinim ponudiocem Trayal korporacija AD „Kruševac“ – Republika Srbija, konačno izneo van zemlje veliku količinu opasnih i eksplozivnih predmeta koji su prethodno bili u vlasništvu AD „Teas - Temko" na imanju AD "Makpetrol" u Skoplju ", saopštila je tada vlada.

Time se zemlja oslobodila opasnog i štetnog goriva koje je besplatno prevezeno u Republiku Srbiju, čime je otklonjena opasnost od nesreće poput one u Bejrutu.

https://lokalno.mk/sluchaj-temko-kako-skopje-gi-izbegna-zastrashuvachkite-stseni-vo-bejrut/?fbclid=IwAR2ZYjYg50u9KBpxRDPP-fOecI5lEOn0mA8XQ2GGgqgg__V0ht1vX-clgR8

 linkovi:

http://www.priv.rs/Ministarstvo-privrede/90/TRAYAL-KORPORACIJA-AD.shtml/companyid=393

Нема коментара:

Постави коментар