уторак, 3. новембар 2020.

Koliko košta život?

 

Krupanj i Loznica na nogama

OVO JE OZBILJNA PREVARA

Mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu Loznice, u zapadnoj Srbiji. Kompanija Rio Tinto je završila istraživanja u februaru 2020. Ležište "Jadar" ima visokokvalitetnu rudu koja sadrži bor i litijum.

Projekat "Jadar" podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Početak eksploatacije rude može se očekivati krajem 2021. godine.

Najava početka radova eksploatacije i prerade minerala jadarita od strane kompanije Rio Tinto dovela je do organizovanja niza protesta građana, koje će ugroziti realizacija ovog projekta.

-          Očekivali smo i zahtevali od odbornika u SO Loznica da odbiju prostorni plan regulacije puta Valjevo – Loznica,  u dužini od 13,4 km, koji prolazi kroz opštinu Loznica, koji je, ustvari, put koji obezbeđuje infrastrukturu rudniku Rio Tinto. Međutim, oni su glasali za taj prostorni plan, ne vodeći računa o stvarnim potrebama i interesima građana zapadne Srbije. – kaže Miroslav Mijatović iz udruženja Podrinjski Antikorupcijski Tim-PAKT iz Loznice.


-          Mi ne tražimo ništa više nego što su se izborili naši preci. Ustav republike Srbije garantuje nam parvo na zdravu životnu sredinu.Na tzv javnim raspravama nismo dobili odgovore na najvažnija pitanja: kako će izgledati flotacija rude, kako će se i gde deponovati jalovina iz rudnika i kakav će to uticaj imati na životnu sredinu. – kaže Dušan Filipović, advokat koji zastupa Podrinjski Antikorupcijski Tim - PAKT.

- Iako su na području Srbije, odnosno Loznice i Gornjeg Jadra prisutni već više od 15 godina, iz kompanije Rio Tinto se ne mogu dobiti informacije o tome kako će izgledati flotacija litijuma i bora, i koji će biti sastav pogača koje će biti odlagane na jalovište. Bez ovih odgovora, nema ni diskusije u Prostornom planu posebne namene za rudnik litijuma, koga su nezadovoljni građani i civilno društvo proglasili za nevažeći. Podrinjski antikorupcijski tim je došao do izveštaja Zavoda za javno zdravlje Šabac iz maja meseca 2013. godine u kojem se kompanije Rio Tinto preporučuje da zatvori jednu od bušotina na Brezjaku sa koje je uzorkovana podzemna voda zbog povišene koncetracije amonijum jona, gvožđa, bora i fenola. U izveštaju se navodi i da je utvrđena značajna količina litijuma i silicijuma u vodi za koje ne postoji norma u važećim propisima Republike Srbije. - ističu u Podrinjskom Antikorupcijskom Timu - PAKT iz Loznice.

Na pitanje Zelene patrole: - Kakav je ugled ove kompanije u svetu?

-          Kompanija postoji 144 godine. Rio Tinto je angloaustralijska kompanija sa sedištem u Londonu. Za 144 godine njihovog rada ne može se navesti ni jedan primer pozitivne prakse. Ne postoji ni jedan primer gde su oni otvorili I zatvorili rudnik bez ekološke katastrofe I drugih problema. U Papua Nova Gvineja su trajno zatrovali dve reke, ceo zaliv Tihog okeana, sravnili prašumu od koje je živelo lokalno stanovništvo, izazvali su građanski rat u kome je poginulo deset do dvadeset hiljada ljudi. Najnoviji primer, iz maja ove godine, je slučaj iz Australije: razneli su pećine aboridžinima stare 46 hiljada godina a da nisu okom trepnuli. Na jednom sastanku sa njima tražila sam da mi kažu za jedan pozitivan primer prakse naveli su: Pucanje brane u Brazilu, kad je jalovina preplavila naselja i izgubljeno je nekoliko života, zagađena je ogromna površina zemljišta i voda. To je pozitivan primer jer su oni (kompanija Rio Tinto!) naučili da je bolje da se jalovina deponuje u vidu pogača, jer one ne mogu iscuriti! – zaključuje Maria Alimpić iz Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

Kakva je situacija sa mogućim zapošljavanjem stanovnika u ovoj kompaniji? Ko će imati stvarnu korist od realizacije ovog projekta? – pita Zelena patrola.

-          Ovo je projekat od isključivog značaja za jednu stranu kompaniju, za ljude koji će živeti daleko odavde i uživati u tom novcu. Ovaj kraj će da izgubi veliku površinu poljoprivrednog zemljišta. Tamo nema ni jedne jedine parcele koja nije obrađena. To nisu napoštena sela. Oni žive od poljoprivrede. Rađevski kraj je poznat po malinama. Stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo…sve bi to bilo ugroženo realizacijom projekta “Jadar”. Kakva je to prilika za zapošljavanje da neko siđe 700 m ispod površine zemlje i da radi visokorizičan posao. Rio Tinto je poznat po tome da ne vodi računa o svojim radnicima. Od 2013. godine do sada poginulo im 46 radnika na radnom mestu. Pitanje je: Da li će se sići na 700 metara ispod zemlje i raditi rizičan posao ili živeti i raditi na svojoj dedovini dostojanstveno!? Kompanija Rio Tinto je poznata i po tome što ne zapošljava lokalno stnovništvo već dovodi radnike sa strane. Tako je bilo do sada u svim zemljama u kojima su radili. – kaže Maria Alimpić iz Zaštitimo Jadar i Rađevinu.



Šta je karakteristično za dosadašnje poslovanje u Srbiji, kad je u pitanju kompanija Rio Tinto?

-          Podrinjsko Antikorupcijski Tim - PAKT je članica Koalicije za nadzor javnih finansija i monitorišemo trag novca.Tražili smo odgovore na pitanja: Kome je i šta plaćao Rio Tinto, u našoj državi od kada su prisutni na našim terenima? Obratili smo se Upravi za trezor i dobili jako zanimljive podatke. U prethodnih par godina Rudarsko-biološki fakultet je prihodovao od kompanije Rio Tinto 100,5 miliona dinara, poslednje dve godine uključuje se Građevinski fakultet sa 10,5 miliona dinara, Mašinski fakultet sa nešto više od 12 miliona dinara, Zavod za javno zdravlje Beograd 13,4 miliona dinara. Zatim, smo se obratili svim tim institucijama s pitanjem: Šta su radili za Rio Tinto za te pare? Odgovore smo dobili od Zavoda za javno zdravlje Beograd, Zavod za javno zdravlje Šabac i Zavoda za zaštitu spomenika Valjevo. Indikativno je da ni od jednog fakulteta nismo dobili odgovor, iako Rudarskob-biološki fakultet ima i donacije od kompanije Rio Tinto a oni su plaćali i za neke doctorate. Žalili smo se Povereniku za informacije od javnog značaja i biće zanimljivo videti kakve su to usluge naši fakulteti pružali u prethodnom periodu kompaniji Rio Tinto. To je jedan od razloga zbog čega su građani Loznice i Gornjeg Jadra nezadovoljni i nemaju poverenja ni u domaće institucije. Nezadovoljni građani su u potrazi za odgovorima organizovali, i ubuduće će organizovati, proteste. – kaže Miroslav Mijatović, iz Podrinjskog Antikorupcijskog Tima – PAKT.

PR kompanije Rio Tinto se javio Zelenoj patroli i obećao da ćemo dobiti odgovore na sva pitanja. Poslali smo pitanja a odgovore nismo dobili. Tako oni posluju.  

 

Tekst I fotografije: Zelena patrola

 

Нема коментара:

Постави коментар