уторак, 12. јануар 2021.

Održan protest protiv zagađenja vazduha: Država gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit

#GrađaniImajuMoć
Država je odlučila: Još tri termoelektrane, uprkos svemu!
Hoćemo tačne i pravovremene informacije o zagađenju
Hitno rešavanje problema zagađenja vazduha – zahtevaju ekološki aktivisti
Protest protiv zagađenja vazduha a za hitan početak rešavanja ovog problema je održan u nedelju 10. januara u 12 sati. Učesnici protesta su se okupili na platou trga Slavija odakle je kolona krenula niz Nemanjinu do zgrade Vlade gde su građani ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagadjenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o istom. Protest je prijavila neformalna grupa gradjana Eko straža u ime svih gradjana Republike Srbije.
Na protestu su govorili stručnjaci I ekološki aktivisti. Između ostalih prisutnim građanima se obratila i dr Dragana Đorđević, rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu: – Mi smo potpisnici Pariskog sporazuma. Država je prihvatila sve te uslove iz sporazuma, po kojima je do kraja 2020. godine morala da smanji korišćenje fosilnih goriva za 20%, da poveća za 20% energetsku efikasnost i da povećamo korišćenje energije iz obnovljivih izvora za 20%. Ništa od toga nije urađeno. Uprkos tome, država je ove godine odlučila da gradi još tri termoelektrane na najprljaviji mogući ugalj – lignit. Dakle, u narednom periodu građani Srbije će, sa postojećih šest termoelektrana, biti izloženi zagađenjima iz devet termoelektrana. Vazduh ne prepoznaje administrativne granice tako da mi zagađujemo I zemlje iz okruženja, koje su u EU. Zbog toga će Srbija imati ozbiljne posledice.
– Najveći problem kod građana je taj što nemaju jasne informacije o zagađenju. Mnogi ne znaju ni kako da objasne te rezultate, gde da ih traže i šta to znači za zdravlje. Cilj je da se građani okupe oko ove teme I upute zahtev institucijama da konačno počnu sa rešavanjem problema zagađenja. Merenja se ne rade gde su stvarno najveća zagađenja i često se ne mere ona zagađenja koja su najopasnija. To je na neki način obmanjivanje javnosti. Mi zahtevamo da država počne sa rešavanjem problema zagađenja vazduha. To je skup i dugotrajan proces. Ovaj protest je jedan korak u nizu aktivnosti koje planiramo da pokrenemo kako bismo “naterali” državu I njene institucije da se odgovorno ponašaju prema zdravlju i kvalitetu života građana. – rekao je Bojan Simišić iz „Eko straže“.
Protest je završen simboličnim kačenjem zahteva učesnika protesta na vrata Vlade RS.
Zahteve možete pročitati ovde: https://ekostraza.com/zahtevi-protesta-za-bezopasan-vazduh/?fbclid=IwAR3_cjwcHU0zzW4wYKoEwmx847scsD51JvIxt6nTS0N8lScBGgpL2FBokqg
Kako ističe Zelena patrola „Vojvođanske zelene inicijative“, neosporna je činjenica kako je zrak u brojnim srpskim gradovima posljednjih nekoliko godina među najonečišćenijim u svijetu. Na problem prekomjernog onečišćenja zraka ukazala je i srpska Agencija za zaštitu okoliša, ali i brojne građanske inicijative poput „Eko straže“, ističući izuzetno veliku koncentraciju lebdećih čestica PM10 i PM2,5 koje predstavljaju „nevidljive ubojice” i veliku opasnost za zdravlje građana. „Na onečišćenje zraka svakako utječu i neobnovljivi energenti koji se koriste za grijanje kućanstava, a nerijetko se umjesto ugljena zapravo prodaje jalovina s velikim udjelom gline“, ističu u Zelenoj patroli. Izveštaj sa protesta koji je poslala na medije Zelena patrola preneli su sledeći mediji: https://beta.rs/vesti/vesti-drustvo/139698-zelena-patrola-zavrsen-protest-protiv-zagadjenja-vazduha https://www.vesti.rs/Vesti/Zelena-patrola-Zavrsen-protest-protiv-zagadjenja-vazduha.html https://time.rs/c/da20972029/zelena-patrola-zavrsen-protest-protiv-zagadjenja-vazduha.html https://www.bizlife.rs/protest-protiv-zagadjenja-los-vazduh-nam-godisnje-ubije-15-000-ljudi/https://politicki.rs/drustvo/odrzan-protest-protiv-zagadjenja-vazduha-drzava-gradi-jos-tri-termoelektrane-na-najprljaviji-moguci-ugalj-lignit/https://topvesti.rs/c/cX667HYBSd2VWSbwUsgk/2021-01-10/protest-zbog-zagadjenog-vazduha-ucesnici-predali-listu-zahteva https://www.ekovjesnik.hr/clanak/3624/u-beogradu-odrzan-prosvjed-za-bezopasan-zrak

Нема коментара:

Постави коментар