среда, 17. фебруар 2021.

SECITE KRIMINAL I KORUPCIJU A NE ŠUME!

Ekološki protest ispred sedišta Nacionalnog parka Fruška gora #GrađaniImajuMoć SECITE KRIMINAL I KORUPCIJU A NE ŠUME!
Ne vide i ne čuju ekološke aktiviste – kaže Dragana Arsić iz Pokreta OŠFG
Danas je, u 13h u Sremskoj Kamenici na Zmajevom trgu ispred sedišta NP Fruška gora održan protest u organizaciji Pokreta Odbranimo šume Fruške gore. - Organizovali smo protest ispred sedišta NP Fruška gora, u Sremskoj Kamenici jer se menadžment Nacionalnog parka pravi da ne postojimo! Aktivisti udruženja Pokret Odbranimo šume Fruške gore godinama ukazuje na korupciju i nestručnost u upravljanju ovim javnim dobrom, no ne dobijamo nikakav odgovor. Ovaj protest su podržala mnogobrojna ekološka udruženja iz Novog Sada iz Srbije. Među učesnicima protesta su članovi mnogobrojnih planinarskih organizacija iz Novog Sada i okoline. Danas su ovde svi oni kojima je Fruška gora mesto rekreativnog i ekološkog uživanja, mesto ekološkog i naučnog istraživanja, mesto relaksacije, meditiranja i filozofiranja. Potrebno je da budemo zajedno i da istinski utičemo na promenu načina upravljanja Nacionalnim parkom. Potrebno je da iskoračimo u realnost, neko iz zone komfora, neko iz zone nezainteresovanosti, a neko iz zone straha. Danas ćemo rukovodstvu Nacionalnog parka Fruška gora predati zahteve i obećati da ćemo nastaviti borbu do njihovog konačnog ispunjenja. – kaže Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.
Na protest su se, okupljenim građanima i ekološkim aktivistima obratili: Dragana Arsić je iznela Zahteve protesta menadžmentu NP Fruška gora u ime organizatora protesta Pokreta OŠFG. - Neprocenjiv je značaj prirodne mešovite šume u Nacionalnom parku Fruška gora i nesaglediv značaj za očuvanje šumskih ekosistema i biodiverziteta. Neophodna je promene modela upravljanja da bi se sačuvalo bogatstvo biodiverziteta NPFG. - zaključio je Milan Matavulj, Prof dr. biologije u penziji.
- Frušku goru smo nasledili da bismo je ostavili potomcima za budućnost, ne da bi bila nacionalna drvara i plen investitora i uzurpatora. – kaže Dušan Tomić, planinar, koji je govorio je o značaju Fruške gore za građanje Vojvodine.
Govorili su i: Iva Marković, iz udruženja “Pravo na vodu” o ugroženosti svih prirodnih resursa u Srbiji Marko Šćiban, biolog, predstavnik Ekološkog fronta Novi Sad, o značaju biodiverziteta i nesavesnom upravljanju JP NPFG kad je u pitanju monitoring i očuvanje prirodnih vrednosti Fruške gore koje proizilaze iz obaveza upravljača po Zakonu o zaštiti prirode;
Staša Stanković, student biologije završna godina, o značaju prirodnih vrednosti FG zbog kojih je i proglašena zaštićenim područjem prirode. Nikola Arežina iz udruženja Fruškać, pozdravio je učesnike protesta i pružio punu podršku Pokretu OŠFG u svim daljim borbama za očuvanje Fruške gore.
_________________________________________________________________________ Z A H T E V I P R O T E S T A Tražimo promenu uprave JP ”Nacionalni park Fruška gora”, jer zaštićenim prirodnim dobrom upravljaju nesavesno i nestručno. Tražimo moratorijum na seču šuma, jer se seku prekomerno i nestručno! Moratorijum dok se ne izmeni zakonska regulative, ne otkloni kolizija Zakona o šumama i Zakona o zaštiti prirode, i dok se ne urade nove Osnove gazdovanja šumama, u kojima prioritetna funkcija šume neće biti proizvodna i ekonomska, već ekološko-biološka, socio-kulturna i duhovna. Tražimo da čuvari prirode budu potpuno nezavisna služba, da se u potpunosti finansiraju od strane nadležnog ministarstva (a ne samo delimično i minimalno kakva je trenutna praksa), i da odgovaraju za svoj rad Ministarstvu zaštite životne sredine, a ne upravljaču. Tražimo da nadležne inspekcije rade svoj posao nezavisno i ekspeditivno, da se oslobode pritiska centara finansijske i političke moći, tajkuna i investitora koji uzurpiraju javno dobro brutalnim kršenjem Zakona o zaštiti prirode i drugih relevantnih zakona. Tražimo da uprava ne udovoljava interesima vlasnika kapitala, tajkuna i njihovim investitorskim apetitima na štetu zaštite prirode, prirodnih resursa i javnih interesa. Tražimo reformu upravljačkog modela zaštićenim područjem prirode na način da se razdvoje funkcije upravljača i korisnika. Da se sprovede reforma modela finansiranja na način da država poveća svoje učešće u finansiranju racionalno dimenzionisanog upravljača, a ne da se NPFG finansira od seče šuma. Tražimo promenu modela upravljanja i strukture uprave na način da u upravi budu ne stranački ljudi, već ljudi ekološke i biološke struke, nezavisni i sa integritetom, koji će započeti uvođenja modela ekološkog upravljanja šumama i ostalim prirodnim vrednostima i resursima. Tražimo da se u upravljanje uvede saradnički model, na način da u upravi budu i predstavnici korisnika sa ravnopravnim glasom odlučivanja, predstavnici ekoloških udruženja i planinarskih organizacija. Pokret “Odbranimo šume Fruške gore”

Нема коментара:

Постави коментар