субота, 5. јануар 2019.

GRAĐANI DRUGOG REDA



Problem medicinskog otpada oko Metadonskog centra u Novom Sadu


GRAĐANI DRUGOG REDA

Građani iz okoline Kliničkog centra Vojvodine godinama se žale nadležnim institucijama na problem medicinskog otpada, koji ostaje iza zavisnika koji dolaze po terapiju u Metadonski centar. S obzirom na činjenicu da su  špricevi i igle medicinski otpad i kao takav i opasan otpad, obratili su se i timu Zelene patrole u nadi da će se problem pre rešiti ako bude vidljiv
  • Medicinski otpad se, u svim zakonskim i podzakonskim aktima u Evropi i kod nas, tretira kao opasan otpad. Opasan otpad se kod nas tretira autoklavima. Autoklavi su obične parne mašine koje na visokim temperaturama izvrše sterilizaciju i onda uzmete u nekakvom razbijaču, nekakvom mlinu, sameljete dio mehaničkog otpada i bacite na smetlište. I to praktično ostaje tako. Dio igala, oni savesni to obave tako. Oni nesavesni to prosto bace na komunalnu deponiju i to predstavlja izvor povreda onih koji se kreću po smetlištima i postaju prenosnici nekih zaraznih bolesti – ističe prof. Dr Rajko Bojičić, Green Energy save group d.o.o iz Novog Sada.
Međutim, građani Novog Sada koji žive u ulicama oko Metadonsko centra, su u strahu za bezbednost svoje dece koja svakodnevno, na putu u školu, prolaze ulicom u kojoj je smešten Metadonski centar poslednje dve godine. Oni ne idu na smetlišta ali su svakodnevno u opasnosti da se povrede na odbačene igle i špriceve, koje koriste neki  zavisnici, prilikom dolaska po metadonsku terapiju.
Da se razumemo, mi nemamo ništa protiv da se zavisnici leče. Metadonska terapija se dobija u bočicama i tako se i koristi. Opasnost koju prepoznaju građani, ovog dela grada je u tome što zavisnici i dalje nose sa sobom špriceve za ubrizgavanje dugih narkotika i neodgovorno ih odbaciju duž ulica i zelenih pobršina. Naime, Metadonski centar je bio na ulazu u Klinički centar Vojvodine i onda je zbog incidenta sa naoružanim zavisnikom nađeno „solomonsko“ rešenje tako što je premešten u ulicu Mikole Kočiša, preko puta Konjičkog kluba. Već dve godine pokušavamo da rešimo ovaj problem i pored obećanja gradonačelnika Vučevića, koje je dao jednom mediju da će taj Metadonski centar biti izmešten sa ove lokacije apsolutno se ništa nije desilo. Njima je ovde izbušen jedan ulaz koji zapravo liči na trafiku i ne dozvoljava im se ulaz na glavni ulaz psihijatrije gde ulaze i ostali pacijenti, koji naravno tu treba da se leče i protiv čega mi nemamo nismo protiv. Svesni smo toga da tim ljudima treba pomoći.- kaže Strahinja Bojović, glumac.
  • Žalili smo se u Skupštini grada Novog Sada za predstavke i predloge, bili smo u Skupštini Vojvodine…Nema kome se nismo žalili. Nećemo dozvoliti da problem ostane takav kakav jeste i želimo da se Metadonski centar izmesti. Jedno od rešenja je pokretni Metadonski centar ili u Domovima zdravlja gde bi zavisnici, u kontrolisanim uslovima, dobijali svoju terapiju svakodnevno.- Miloš Obradović odgovara na pitanje šta žele građani ovog dela Novog Sada.
  • Republičkim propisom je regulisano da se na teritoriji Republike Srbije u četiri centra organizuje pri psihijatrijskim ustanovama posebne ustanove za lečenje bolesti zavisnosti. Klinički centar Vojvodine je ustanova koja pod nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine. Znači, Autonomna pokrajina Vojvodina ravnopravno, kao osnivač Kliničkog centra Vojvodine trebalo bi da reši pitanje Metadonskog centra u Novom Sadu. Nigde ne stoji da to mora biti u ulici Mikole Kočiša nego postoji mogućnost da se odredi posebno gde će ta lokacija da bude. Da li smo mi građani drugog reda a ovo je prva gradska zona. Eto, tako vam to izgleda: Bulevar Evrope, grad kulture i srpska Atina! – zaključuje   Ljiljana Jovanović, pravnica u penziji.
  • Po pitanju čistoće, bezbednosti pre svega naše dece, prolaznika i nas samih se ništa nije pomerilo. Obratili smo se gradu, pokrajini, Komisiji za predloge i predstavke koji su bili otvoreni da nas saslušaju i došlo je do toga da su nam izjavili da će centar biti izmešten ali ništa se po tom pitanju nije pomerilo. Najveći problem je što JKP Gradska čistoća nikada ne zbrinjava ovu vrstu otpada. Oni su Komisiji za predloge i predstavke napisali dva dopisa da su uradili posao. Posao apsolutno nije urađen, oni nisu zašli u ove šume. Ovaj deo, koji vidite, već 50 godina nije u planu održavanja. Najveći problem je da JKP Čistoća počne da radi svoj posao! Ja podvlačim da smo mi ovde svi apsolutno za to da se ovaj Metadonski centar izmesti i da naša deca, prolaznici i mi sami ovde živimo bezbedno i u čistom okruženju. – kaže Strahinja Bojović, glumac.
Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja Vojvođanska zelena inicijativa se obratila: Kliničkom centru Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i JKP Čistoća, u vezi s problemima na koje ukazuju stanovnici ulica u neposrednoj blizini Metadonskog centra. Niko od kontaktiranih nije odgovorio na naša pitanja.
Poslednja vest:
Izgrađena je ograda za Metadonski centar, sa izlazom na ulici Mikole Kočiša, što za posledicu ima boravak zavisnika  direkno na pešačkoj stazi i ulici Mikole Kočiša. Građani su poslali fotografiju iz koje se vidi da zavisnici na ovaj način ometaju saobraćaj i ugrožavaju bezbednost vozača i svoju bezbednost.
Ruža Helać, Vojvođanska zelena inicijativa
Link prema emisiji „Novi Sad – Građani drugog reda“, iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“ možete pogledati na Youtube Vojvođanska zelena inicijativa:
(Pročitano 46 puta)

Нема коментара:

Постави коментар