Foto: Vojvođanska zelena inicijativa
Praktično nema ekološkog problema u Srbiji gde tim dokumentarnog TV serijala “Zelena patrola na delu” nije sarađivao sa lokalnim ekološkim organizacijama na razotkrivanju zagađivača i posledica po kvalitet života građana i životnu sredinu. Upravo ova emisija uspela je da skrene pažnju javnosti na izgradnju mini hidroelektrana na Staroj planini.
Emitovanjem emisija se ne završava, već počinje podrška ekološkim aktivistima koji se na lokalu bore protiv korupcije u oblasti održivog razvoja i životne sredine
Ko najviše ugrožava prava građana
Foto: Vojvođanska zelena inicijativa
“Prava građana ugrožavaju donosioci odluka, koji u zakone ugrađuju prostor za moguću korupciju. Građane, između ostalog, ugrožava glomazan birokratski aparat, koji nema znanje da prati standarde i procedure. Najveća opasnost je od toga što “sistem” potcenjuje građane, u svakom smislu”, kaže Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative.
Prema njenim rečima, građani pokušavajući da reše probleme, koje im je “sistem” proizveo zloupotrebom moći i monopolom na informacije, pokušavaju da se “sistemu” nametnu kao partneri. Međutim, “sistem” građane ne prepoznaje kao partnere već kao remetilački faktor u realizaciji svojih “projekata”.
“Iz toga proizilazi činjenica da građani gube dragoceno vreme u pokušaju da uspostave partnerski odnos s predstavnicima vlasti prilikom rešavanja problema.“Sistem” za to vreme blokira njihove aktivnosti, kroz nametanje besmislenih procedura i medijsku blokadu”, tvrdi sagovornica portala Danasa.
Kako objašnjava, efikasne komunikacije između građana i vlasti nema jer je to donekle prirodan antagonizam.
“Građanima je dragocena svaka “mrvica” prava i slobode, a svaka vlast se, brže ili sporije, otuđi od građana i postane neosetljiva na njihove potrebe. Rešenje je u stalnoj budnosti građana i neprekidnom insistiranju na poštovanju Ustava, zakona, pravila, procedura i standarda. Odgovorno ponašanje i budnost građana će odvratiti vlast od korupcije i kriminala, bar u nekoj meri”, objašnjava naša sagovprnica i dodaje da u komunikaciji sa donosiocima odluka treba staviti do znanja koje će posledice zbog kršenja zakona morati da snose.
Problemi se javljaju kada građani odluče da se suprotstave očiglednom kršenju zakona i procedura.
“Zakoni se krše iz razloga da se nekom pogoduje, a to je korupcija. Kad je u pitanju korupcija uvek se radi o velikom novcu. To je razlog zašto borba dugo traje jer predstavnici vlasti, koji uđu u proces korupcije, ne žele da se odreknu “dobiti”. Da je neznanje u pitanju onda bi se pozivanjem na Zakone i ispravkom odluka brzo rešavali problem“, tvrdi Helać.
Sistem kao začarani lavirint
Foto: Vojvođanska zelena inicijativa
“Sistem” je skup, glomazan, nefunkcionalan i korumpiran državni aparat od lokalnih do republičkih institucija. To je začarani lavirint u kome se pogrešni ljudi nalaze na pravom mestu. A da bi se došlo do rešenja mora biti pravi čovek na pravom mestu u pravo vreme, objašnjava predsednica Vojvođanske zelene inicijative.
“Sistem” kreira Zakone i procedure, kroz koje ne mogu proći građani. Građani ostaju zaglavljeni, na različitim nivoima, zavisno od ličnih sposobnosti i veličine problema. Mnogi problem ostaju nerešeni jer se dobrobit od rešenja problema – obesmišljava – kroz ulaganje neverovatne količine energije, strpljenja, novca i vremena da prinudite donosioce odluka (političare) da poštuju zakone koje su sami usvojili.
Zašto to “sistem” radi? Zato što građani plaćaju njihove greške. “Sistem” je tako postavljen da greške koje prave iz neznanja ili zbog korupcije uvek plaćaju građani. Po mom mišljenju, građani su najčešće žrtve zloupotrebe moći koju zaposleni u “sistemu” crpe iz položaja na društvenoj lestvici.
Da biste rešili i najmanji problem koji vam je nefunkcionalan sistem proizveo vi morate uložiti neverovatnu energiju. Zbog toga građani ne istrajavaju na rešavanju problema, jer “sistem” šalje poruku ne isplati se tražiti pravdu i pravo.
Ja ovde govorim o tome da država sistemski proizvodi problem svojim građanima! Zašto? Nekad se to zvalo da se o svom “jadu” zabave. Za to vreme prolaze “projekti”, koje građani finansiraju a čiji ciljevi nisu odgovor na potrebe građana, zaključuje sagovornica Danasa.
Kako izgleda put kada građani odluče da reše problem
Kao jedan od dobrih primera, puta koji građani prelaze u odbrani svojih prava predsednica Vojvođanske zelene inicijative navodi najsvežiji primer Stare planine.
Građani koji žive u Parku prirode Stara planina, jednog dana se probude i pročitaju u medijima da će se na Staroj planini graditi 58 mini hidrocentrala. Oni su iznenađeni jer su računali na to da je stepen zaštite u Parku prirode takav da je to, po zakonu i praktično, nemoguće.
Posle prvog talasa neverice i ogorčenja počinje borba građana da se: poštuju procedure (javna rasprava), da se poštuje zakon (ne mogu se graditi hidroenergetski projekti u parku prirode), da se poštuje elementarna logika (Park prirode je turistička destinacija a turisti neće dolaziti da gledaju betonske brane i ogromne cevovode minihidrocentrala) i zdrav razum (stanovnicima Stare planine je potrebna voda za piće, stoku, poljoprivredu i druge životno važne delatnosti).
S obzirom na činjenicu da su oni već nekoliko puta uspeli da spreče realizaciju ovih pogubnih projekata brzo se mobilišu i počinju borbu za svoje pravo na život jer života nema bez vode.
“Sistem” je “sistem” baš zato što ne prepoznaje autentične potrebe građana.
Građani Stare planine jednostavno nemaju izbora. Oni se moraju boriti i moraju pobediti, ako nameravaju da prežive i opstanu.
“Sistem” tada koristi demagogiju u smislu da su građani iz ovih krajeva neobrazovani i da ne razumeju stručne i tehničke aspekte problematike gradnje mini hidrocentrala, kao i da ne razumeju potrebu društva za progresom.
Mediji shvataju šta to za njih znači i na čiju stranu treba da stanu.
Građani Stare planine su shvataju da se problem mora učiniti vidljivim u javnosti da bi se “sistem” prinudio da ga rešava u okviru zakona i standarda, koji su predviđeni pozitivnim zakonskim rešenjima.
Naoružani argumentacijom pokušali su da dopru do medija i suočili se s medijskom blokadom.
Niko nije bio spreman da pokrene tu temu u medijima. Neumorno su tragali za nekim ko bi ipak izveštavao o tome i došli do Vojvođanske zelene inicijative.
Predložili su da se snimi emisija o njihovom problemu za dokumentarni TV serijal “Zelena patrola na delu”. “Sistem” koji je uzrok problema, koji ugrožava životnu sredinu i kvalitet života građana na Staroj planini, negira postojanje problema. Sada je i “sistem” u nevolji, jer treba priznati da je u pitanju neznanje zaposlenih u državnim institucijama ili korupcija. Ili i jedno i drugo!
To je uzrok zašto “sistem” ne popušta uprkos očiglednoj nezakonitoj brutalnoj uzurpaciji na Staroj planini. I ne samo to! To je model koji je “sistem” primeniona teritoriji cele Srbije.
Uspeh građana, koji se bore na jednoj lokaciji, je automatski dokaz da su u pravu i građani koji se bore na drugim lokacijama.
Emisija “Temska – mi smo zakon”, iz dokumentarnog TV serijala “Zelena patrola na delu” je praktično iznela sve aspekte ovog problema u javnost. Klupko je počelo da se odmotava! Emisija je emitovana u medijima u maju 2017. godine. U novembru 2018. godine, u drugom Dnevniku RTS-a, objavljena je informacija da je Vrhovni sud doneo rešenje da se na toj lokaciji ne može graditi mini hidrocentrala.
Između emitovanja emisije “Temska – Mi smo zakon” i Rešenja Vrhovnog suda o zabrani gradnje mini hidrocentrale na Toplodolskoj reci odvijala se velika i neprekidna borba protiv gradnje mini hidrocentrala staroplaninskog stanovništva i ekološki osvešćenih građana Srbije, kroz: proteste, sudske procese, performanse, korišćenje medija (prvenstveno društvenih mreža i internet portal, a potom i mejnstrim medija).
Dragocena je bila podrška stručne javnosti u liku dr Ratka Ristića, dekana Šumarskog fakulteta u Beogradu, koji je ohrabrio intelektualce sa drugih fakulteta beogradskog univerziteta da se uključe u borbu za spas čistih reka u Srbiji. Tokom ove borbe došlo je do promene cilja.
Prvobitni cilj je bio spasiti Toplodolsku reku. Hrabrim građanima iz Temske su se, u međuvremenu, pridružili i građani koji su se borili protiv gradnje mini hidrocentrala na drugim rekama na Staroj planini. Tako je nastala inicijativa/pokret/ekološka porodica Odbranimo reke Stare planine. Novi cilj je bio odbraniti reke Stare planine.
Entuzijazam građana i prvi uspesi, koje je pokret Odbranimo reke Stare planine ostvario bili su praktično “zarazni”. Rezultat talasa opšteg entuzijazma kod građana oko ove teme je doveo do toga da su od organizatora Odbranimo reke Stare planine tražili da se inicijativa proširi na celu Srbiju.
Tako je 27. januara održan veliki narodni protest “Odbranimo reke Srbije”. I tu nije kraj! Tokom pripreme protesta organizatori su dobili podršku ekoloških aktivista, iz država bivše Jugoslavije i Zapadnog Balkana, koji se suočavaju sa istim problemom: gradnja mini hidocentrala na čistim rekama na celom Balkanu, kaže sagovornica Danasa.
Društvene mreže jedini put da “nepoželjne” činjenice dođu do javnosti
Foto: Pixabay/LoboStudioHamburg
Foto: Pixabay/LoboStudioHamburg
Društvene mreže su odigrale presudnu ulogu u homogenizaciji građana oko borbe protiv gradnje mini hidrocentrala, smatra naša sagovornica.
Građani iz lokalnih sredina nemaju pristup lokalnim medijima jer su uglavnom korumpirani od strane lokalnih moćnika. Jedini način da “nepoželjne” činjenice dođu do javnosti i medija su društvene mreže.
Prema rečima Helać, mediji su dobijali od građana informacije iz prve ruke, sa terena. Građani su svakodnevno obezbeđivali dokumentaciju, fotografije i video zapise. Mediji su iz dana u dan izveštavali o problemima prilikom nezakonite gradnje, zatim lepotama i prirodnim vrednostima koje treba zaštititi od brutalnog neoliberalizma.
“Građani Srbije sada znaju za vodopade, pećine i čudesne lepote Stare planine. Bolja turistička reklama nije mogla biti napravljena! Sve je ovo bilo važno ali najvažnija je bila srčanost i posvećenost koju su pokazali organizatori i aktivisti”, navodi naša sagovornica i dodaje da su građani sami finansirali ovu kampanju, plaćali sudske kazne koje su stizale ekološkim aktivistima.
“Kroz ovu borbu za reke građani su podigli nivo samopoštovanjai shvatili koliko su hrabri, dobri, čestiti i pozrtvovani. “Sistem” je pokrenuo i otkrio neviđene ljudske kvalitete i potencijale! “Sistem” je postavljao prepreke, a građani su to doživljavali kao izazov. Kako su se građani osnaživali, ciljevi su se povećavali i pokret je jačao. Od odbrane jedne reke došli smo, za dve godine borbe, do velike sveobuhvatne balkanske inicijative sa zahtevom: momentalni moratorijum na gradnju mini hidrocentrala”, zaključuje sagovornica Danasa.