субота, 8. октобар 2022.

Novi Sad – Grad po meri investitora

Urbanistima je teško objasniti zašto je zelenilo u gradu važno
Novi Sad – Grad po meri investitora
Budući stanovnici će biti urbani zatvorenici!? Da li nam treba još zelenih površina u Novom Sadu? Odgovor na to pitanje dali su građani, ekološki aktivisti i nevladine organizacije koji su se protivili usvajanju postojećeg Generalnog urbanističkog plana i godinama unazad pokušavali da, gradskom urbanisti i gradonačelniku, objasne zašto su zelene površine važne za kvalitet života građana.
- Novi GUP predviđa nešto što se zove opšti gradski centar a to je zona koja je podložna direktnoj pogodbi grada i investitora. Svaka slobodna zelena površina u gradu jeste u opasnosti i jeste podložna nečem što oni (donosioci odluka) zovu dogovor sa investitorima što predstavlja veliki prostor za korupciju. Meni deluje da vlast u Novom Sadu ni u čemu nije dosledna kao u uništavanju zelenih površina. Čuo sam da je gradonačelnik izjavio kako će Novi Sad, zahvaljujući novom GUP-u, u narednih 8 godina postati bogatiji za 140 do 150 hiljada stanovnika. Mi smo trenutno „bogatiji“ za oko 250 gradilišta! Nema podatka za koliko smo zelenih površina siromašniji! Pre je Novi Sad bio grad po meri čoveka a po čijoj meri je sada!? Nemoguće je navesti jedan primer na kom su investitori, koji u Novom Sadu zarađuju astronomske profite, nešto vratili zajednici u kojoj su ostvarili profite. To nisu investitori to su profiteri. Novi Sad je grad koji se ruši građenjem. Umesto da razvijamo koncept grada koji diše mi razvijamo grad u kome se živi u „grču“. Budući stanovnici će biti urbani zatvorenici! Mi smo ovaj grad nasledili od naših predaka i treba da ga predamo potomcima. – priča Novi Nebojša Milenković, pisac i istoričar umetnosti.
- U gradu ima dovoljno zelenih površina. Ovo je najveća ulica u gradu u kojoj ima zelenilo. Ljudi su navikli da žive kako žive. To što se smanjuje zelena površina kod obdaništa to nije mnogo. Što se mene tiče to nije mnogo. Mada, nova gradnja je često zauzimanje prostora bez veze. To je za investitore velika para i trebalo bi da naprave da ima parkinga i zelenila jer to su dužni da naprave. - govori Tomislav Todorović, član MZ „Sava Kovačević“ u Novom Sadu.
- I kada ste prodali stan vi ste dužni da svojim stanarima, tim vlasnicima stanova, omogućite prijatan boravak i prijatan život u tom okruženju, u toj zgradi. Te zgrade ništa ne pružaju! Pre neki dan sam čitala da će Novi Sad imati 500 novih gradilišta! Niko nije pravio procenu o tome koliko ćemo zaista imati stanova, građana, potrebe za parking mestima! I koliko će javnih zelenih površina stradati zbog toga jer normativi iz GUP- a moraju da se ispoštuju! Normativi je trebalo da budu strožiji. Nije trebalo omogućiti gradnju svuda i svega! U krugu od nekoliko kilometara ne dobijemo ni jednu zelenu površinu jer nema prostora za to. Zakonom je regulisano da na svakoj parceli treba zadržati minimalno 30% zelenih površina u okviru parcele. Investitori su se osilili i to zanemaruju. Ne radi se više ni o cveću i drveću u tim dvorištima nema mesta ni za decu! – kaže Ana Ferik Ivanovič, predsednica Društva arhitekata Novog Sada.
- Vrtić, u ulici Save Kovačevića, imao je ispred parterno uređenje, imao je lepo zelenilo, imao je živu ogradu i osoblje vrtića je o tome brižno vodilo računa. Sada je sva ta živa ograda počupana na račun te zelene površine širi se put a na račun zelene površine koja je postojala pored puta grade se nova parking mesta. Ovo je kraj gde su stare zgrade i gde nema nove gradnje. U ovoj ulici nije izgrađena ni jedna nova zgrada. Sve je to staro po pedeset i više godina. Nažalost, u susednim ulicama se rušilo da bi nastali celi stambeni kompleksi i pretpostavka je da se zbog stanara iz tih zgrada u ovoj ulici šire parking mesta. Kada pričamo o planiranju vrlo je nestručno urađeno. Dva parking mesta su planirana za osobe s invaliditetom a stavljena su tako da se između njih nalazi bandera što će ograničavati njihovo korišćenje. - Nebojša Đurasović, aktivista i građanin koji živi u ulici „Save Kovačevića“.
- Nemamo drveća, ali imamo 50 jarbola ili koliko već, u Limanskom parku!? Pitanje je i kako će se zastave ponašati. Na kraju, zastave će biti uništene kišom, iscepaće se i visiće neke froncle na nekim metalnim stubovima, jer se u gradu ne vodi računa o održavanju - generalno - a ne samo o zelenim površinama. Podatak o 5% zelenih površina u Novom Sadu se spominje u Strategiji o pristupačnosti. Posle toga mi smo dobili Geoinformacioni sistem - GIS, koji nije katastar zelenih površina. Bitno je naglasiti da postoje javne zelene površine koje treba građane da interesuju. Kad se otvori GIS ispadne da su najveće zelene površine groblja. Građani mogu da menjaju stvari ali moraju da budu složni i skoncentrisani na cilj. – zaključila je Marijana Mutavčieva, Ekološki front Novi Sad.
- Pre tri godine Limanski park je bio prekopan radi postavljanja „najmodernijeg“ sistema navodnjavanja gde su pobili veliki broj ježeva. Međutim, to navodnjavanje nije radilo u vreme najviših temperatura ovog leta i zelenilo je bilo sprženo tokom letnjih suša. A tek jarboli!? Jarboli u Limanskom parku deluju kao vrhunac ruganja zdravom razumu! - kaže Novi Nebojša Milenković, pisac i istoričar umetnosti.
Tim Zelene patrole obratio se članici Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost i JKP Gradsko zelenilo Novi Sad Zahtevom za informacije od javnog značaja kako bismo imali i drugu stranu priče o zelenim površinama u Novom Sadu. Nismo dobili odgovor! O tome šta su govorili sagovornici Zelene patrole na temu zelenih površina u Novom Sadu pogledajte u emisiji „Novi Sad – Grad po meri investitora“ iz dokumentarnog tv serijala „Zelena patrola na delu“. Link prema emisiji: https://www.youtube.com/watch?v=Iv5-83lO-LU Fotografije i tekst: Zelena patrola

Нема коментара:

Постави коментар