понедељак, 17. јул 2017.

“Zelena patrola”: Kad mi tamo a ono SANACIJA DEPONIJE! – Kraj mukama građana Zajače ili čekanje poteza “novih igrača”?



Kompanija ,,Farmakom” je 2006. kupila rudnik i topionicu u mestu Zajača kod Loznice. Privatizacijom ovog dobra povećala se proizvodnja sirovog olova kao i reciklaža starih akumulatora. Međutim, kako kažu stanovnici ovog mesta, povećanu proizvodnju nije pratila i povećana kontrola zagađenja u fabrici i okolini fabrike.
Nakon privatizacije proizvodnja je povećana ćak za 4 puta, pored tri postojeće peći, kupljene su još tri. Milomir Gogić, poljoprivrednik iz Zajače ukazivao je kako postoji nedozvoljena količina olova u vazduhu, vodi i zemljištu. Pored isparenja iz ove fabrike, još jedan veliki problem meštana je svakako i deponija olova.
Osnovna škola se nalazi na samo sto metara od topionice, te su deca bila direktno izložena olovnim isparenjima. Meštani, koji su imali hrabrosti i oni koji nisu radili u ovoj fabrici, odlučili su da testiraju nivo olova u krvi svoje dece. Rezultati su bili poražavajući. Od 52 testirane dece, čak 50-oro je imalo sto posto više olova u krvi od dozvoljenog.
Dalibor Pahla, bivši radnik fabrike Farmakom i otac troje dece, kojima je izmeren visok nivo olova u krvi, imao je samo jednu želju da se njegova deca izleče. Sada je porodica Pahla u Nemačkoj gde deca imaju adekvatnu terapiju i negu.
Zelena patrola je posetila Zajaču nekoliko puta, nakon objavljenje priče o ovom problemu. U razgovoru sa Slobodanom Živanovićem, predsednikom MZ Zajača, dobijene su informacije o tome da je fabrika zatvorena, ali ne iz ekoloških već iz finansijskih razloga. Nakon zatvaranja fabrike ostala je deponija čije su se otrovne materije, prilikom kiša i vetrova, raznosile po Zajači i okolnim mestima, a vodenim putevima stizale čak i do Crnog mora.

Lokacija na kojoj se radi sanacija deponije
Vlada Republike Srbije je, iz budžeta odvojila novac, oko 2.200.000 evra, za sanaciju deponije. Rok za završetak sanacije bio je 05. maj 2017. Međutim, došlo je do obustave rada, zbog kako kaže Živanović, problema u projektu i potrebe izrade još nekih projekata.

Slobodan Živanović, predsednik MZ Zajača
U periodu kada je Farmakom radio i zagađivao, Zavod za javno zdravlje iz Šapca, odradio je testiranja i objavio da voda iz mesnog vodovoda u Zajači nije za piće, a ne preporučuje se čak ni za kupanje, niti napajanje stoke ili zalivanje zemljišta. -Trenutno se ovaj problem rešava uvođenjem vodovoda.- kaže Slobodan Živanović.
Fabrika je zatvorena, deponija delimično sanirana, reklo bi se, ide se lagano ka rešenju problema…Kad ono međutim…
Rudnik je ponovo prodat na licitaciji. U razgovoru sa Miroslavom Mijatovićem iz Podrinjskog Anti-korupcijskog tima saznajemo da je rudnik kupio jedan mladić, koji je svoju firmu registrovao u APR-u, godinu dana pre licitacije, sa početnim kapitalom od 500 dinara, te da je uplatio depozit prilikom kupovine rudnika od 117 miliona dinara. Mijatović ističe da se donosioci odlika nisu bavili poreklom ove imovine, a takođe ne zna se ni šta je tačno plan nove firme koja je kupila rudnik.

Ko je novi vlasnik rudnika u Zajači – Miroslav Mijatović, Podrinjski Antikorupcijski Tim
Izgleda da stanovnicima Zajače ostaje samo da čekaju sledeći potez novih igrača.
Link prema emisiji "Zajača - Kad mi tamo a ono međutim", iz dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu": https://www.youtube.com/watch?v=tTALrpYDdBU
Autorka teksta: Nina Kemera, novinar saradnik, Vojvođanska zelena inicijativa

Projekat Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" finansira Švedska vlada u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Нема коментара:

Постави коментар